Click image for larger version

Name:	Unknown Soldier.jpg
Views:	1
Size:	12.8 KB
ID:	48399
Ratni / Drama
2017
Režija:
Aku Louhimies
Scenarij:VA¤inA¶ Linna, Aku Louhimies, Jari Olavi Rantala
Uloge:Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Joonas Saartamo, Jarkko Lahti, Samuel Vauramo ...
Sadržaj:
The Unknown Soldier je ekranizacija nekoliko romana VA¤inA¶a Linna, a donosi priču o odredu Finskih vojnika koji su se borili u bitci između Finske i Ruskog Saveza tijekom Drugog Svjetskog Rata. U filmu pratimo Rokka, Kariluotoa, Koskela, Hietanena i ostalu njihovu braću po oružju u njihovim naporima da kroz prijateljstvo i humor prežive strahote rata.
Iz Finske nam stiže prava epska ratna priča snimljena prema možda i najpoznatijoj i najčitanijoj knjizi u novijoj finskoj povijesti - "Neznanom vojniku" pisca po imeno VA¤inA¶ Linna izdanoj 1954. godine. Inače, ovo je već treća filmska adaptacija istog tog navodno u Finskoj slavnog romana, nakon 1955. i 1985. godine. S budžetom od 7 milijuna eura "Tuntematon sotilas" ujedno je i najskuplji film u povijesti Finske, a pratimo ratni put mitraljeskog odreda finske vojske u ratu protiv Sovjetskog Saveza od 1941. pa sve do 1944. godine. Ovaj je film zapravo snimljen u čast stote obljetnice finske samostalnosti od Rusije, a sa zaradom od 12,6 milijuna eura "Neznani vojnik" je i film s najboljom prođom na tamošnjim kino-blagajnama u prošloj godini.
Riječ je o priličnoj realističnoj ratnoj drami s puno, puno akcije i odličnih ratnih scena u kojima, srećom, nisu korišteni računalni efekti, već je snimljena na tradicionalan način. Za potrebe snimanja ovog filma korišteno je čak tri tisuće statista, koji su osigurani putem finske vojske, a zanimljivo je kako je ovaj film ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda po količini eksploziva iskorištenog za vrijeme snimanja. Sve to samo govori da su ratne scene i više nego uvjerljive, a posebno mi se sviđa što se ovim filmom unatoč svečarskoj prigodi povodom koje je i sniman, nije išlo u glancanje i peglanje povijesti. Scenarist i redatelj Aku Louhimies suočio je publiku sa činjenicom da je tijekom ovog rata Finska surađivala s nacistima, a prikazana je i epizoda u kojoj Hitler stiže u posjet zapovjedniku finske vojske Mannerheimu u čestitare povodom njegovog 75. rođendana.
Sviđa mi se i što je rat prikazan u onom svom najgorem obliku, bez ikakvog uljepšavanja i glorifikacije, već je zapravo riječ o pravom antiratnom filmu, koji prikazuje sve užase rata bez da se išta skriva. Iako "Tuntematon sotilas" kako se ovaj film naziva u originalu traje punih tri sata, bilo bi nepošteno reći da je naporan ili dosadan. Tek u rijetkim trenucima ratna zbilja razbija se s pokojom refleksivnom scenom u kojoj se neki od naših junaka prisjeća svoga doma i obitelji ili vidimo finske vojnike u trenucima opuštanja između novih borbi. Zanimljivo je da u ovom filmu i nemamo klasičnog glavnog junaka, čiju sudbinu pratimo od početka pa do kraja, već je pažnja na cijelom odredu, koji se iz borbe u borbu smanjuje i na kraju će se jako malo njih vratiti svojim kućama nakon potpisivanja mirovnog sporazuma s Rusijom 1944. godine.
I sam Louhimies je istaknuo da mu je glavna intencija bila staviti u prvi plan pojedince i način na koji se ljudi nose s ratnim zbivanjima, a ne glorificirati rat. Tako jedan od likova po imenu Antti Rokka, farmer iz Istočne Karelije, kojeg su u prethodnom "Zimskom ratu", Sovjeti potjerali iz svog doma, prava je mašina za ubijanje i ne boji se ničega. Ovaj iskusni vojnik bez imalo milosti i grizodušja ubija sve Sovjete koji mu se nađu na nišanu tješeći se da neprijatelji zapravo i nisu ljudska bića. Ima Antti i velikih problema s disciplinom i ne zamara se pretjerano sa zapovijedima svojih nadređenih, no oni mu ne mogu ništa, kad su svjesni da im je najbolji vojnik. Oni koji vole prave ratne filmove s "Neznanim vojnikom" nikako neće pogriješiti.
Download
Hrvatski prijevod - Integrirani titl

http://www.grabitshare.com/?d=5BB6200310